Zupa cytrynowa z kurą

Ilość: 8 porcji
Czas przygotowania: 20 min,
Czas gotowania: ok. 90 min,
Cena: 15 zł

Wpiszcie w google “zupa cytrynowa” i przeraźcie się ilością dostępnych przepisów. Tajska zupa cytrynowa, grecka zupa cytrynowa, włoska zupa cytrynowa. Czyj to pomysł był…?
Koniec końców połączyliśmy kilka przepisów i powstała międzynarodowa zupa cytrynowa.;)
Jest pożywna, jak i orzeźwiająca.

Podstawą jest dobry bulion. Dobry domowy wywar bez dopalaczy w postaci kostek rosołowych czy innych veget to nie lada wyzwanie. Wywar musi być esencjonalny, ale nie taki jak rosół – ważne, by go nie przegotować. Dzięki dodatkowi miodu zupa nie jest bardzo kwaśna, ale nabiera ciekawego smaku.

Składniki:

- 2 udka z kurczaka,
- 4 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 seler naciowy.
- 2 małe cytryny,
- 4 żółtka,
- 100 g brązowego ryżu,
- 2 łyżki miodu,
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.

Jak się to robi:

1. Zupę zaczynamy od przygotowania bulionu. Udka wkładamy do garnka i zalewamy ok. 3 l zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, aż na wierzchu pojawią się tzw. szumowimy (zanieczyszczenia, które dokładnie zbieramy łyżką i wyrzucamy). Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 min, upewniając się, że nie pojawiły się nowe zanieczyszczenia.
2. W międzyczasie myjemy i kroimy warzywa na kawałki. Dodajemy je do mięsa i przyprawiamy: dodajemy kilka listków liścia laurowego oraz kilka sztuk ziela angielskiego, solimy i pieprzymy. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu ok. 30 min.
3. Z wywaru wyciągamy mięso, a do gotujących warzyw dodajemy ryż i gotujemy ok. 20 min. Ryż brązowy gotuje się ok. 30 min, więc na tym etapie będzie jeszcze al dente.
4. Z udek zdejmujemy skórkę i kości, wyrzucamy. Mięso kroimy na paski.
5. Sparzamy cytryny i ścieramy skórkę (bez białego) oraz wyciskamy z nich sok. Mieszamy je z żółtkami w małej miseczce, aż się połączą. Do mieszaniny dodajemy chochlę gotującego się wywaru i energicznie mieszamy. Zawartość miseczki wlewamy do garnka.
6. Dodajemy pokrojone mięso oraz miód i gotujemy ok. 5 min.

Gdyby zupa była dla nas ciut za kwaśna, możemy dodać jeszcze jedną łyżkę miodu.
Dekorujemy plasterkami cytryny.

comments powered by Disqus