Najlepsze domowe muesli

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 45 min
Liczba porcji: 15 min

Gdzieś słyszeliśmy, że ludzie robią sami muesli. Nie wiedzieliśmy w sumie po co (jak można kupić*). Gdy widzieliśmy zdjęcia w internetach, kiwaliśmy głowami. No fajnie, fajnie (ale można kupić w sklepie*). O, myliśmy się. Uświadomiliśmy to sobie dopiero, gdy ktoś nas poczęstował domowym muesli. Ale to jest d-o-b-r-e!
Najlepszą rekomendacją niech nie będą ochy i achy, ale to że znajomi poczęstowani raz, regularnie podkradają nam muesli ze słoika… A my od kilku dni codziennie jemy na śniadanie domowe muesli.
Z podanej porcji wychodzi ok.1,3 kg muesli, ale uwierzcie – warto zrobić nawet z podwójnej porcji.
Koniecznie zróbcie mus owocowy. Do jego przygotowania można użyć mrożonych owoców.

* w sklepie już nigdy nie kupimy muesli. W sklepie się kupuje wyłącznie orzechy na muesli

Składniki:

Granola:

  • 4 jabłka,
  • 200 g miodu,
  • 100 g cukru,
  • 5 g essencji waniliowej,
  • 500 g płatków owsianych,
  • 200 g orzechów laskowych,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 50 g nasion słonecznika,
  • 50 g pestek dyni,
  • 80 g wiórków kokosowych,
  • 200 g rodzynek.

Mus owocowy:

  • 200 g ulubionych owoców (u nas mieszanka malin i borówek),
  • 50 g cukru

Jak się to robi:

SONY DSC1. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy drobno. Mieszamy z miodem, cukrem i wanilią; podgrzewamy w rondelku na średnim ogniu do rozpadnięcia jabłek, ok. 10 min. Odstawiamy do ostygnięcia. Blendujemy na puree.
2. Orzechy włoskie i laskowe kroimy drobno. W dużej misce mieszamy płatki owsiane, orzechy włoskie, orzechy laskowe, nasiona słonecznika, dyni i wiórki kokosowe. Dodajemy wcześniej zrobione puree i mieszamy do połączenia. Mokrą masę wykładamy na dużej blaszce.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 150 C. Pieczemy 45 min, co 15 min wszystkie składniki mieszamy. Po wysuszeniu dodajemy rodzynki i mieszamy.
4. Mus owocowy: mieszamy owoce i cukier; często mieszając podgrzewamy w rondelku przez 10 min. Studzimy.

Muesli podajemy z jogurtem naturalnym (polecamy gęsty jogurt grecki, ale zwykły też jest ok) i łyżką musu owocowego.

comments powered by Disqus